Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 
 

 Festivaldagbok 2005

Nu tog vi beslutet att arrangera en visfestival på Tjörn igen.
Tjörn med sin långa tradition och intresse för visor och folkmusik är tycker vi, den naturliga platsen för ett sådant här arrangemang.


Visfestivalen blev en succé. En sammanfattning av årets festival var att på onsdagen före festivalen startades en kurs för vissångare på Billströmska Folkhögskolan, kursledare var vissångaren och pedagogen Jan-Olof Andersson som gick igenom ett antal punkter på hur vi vissångare skall förhålla oss till visan såsom:

• Att våga vara på den nivå man är just nu.
• Duger jag? Duger min repertoar?
• Balans mellan sång och ackompanjemang.
• Instuderingsteknik
• Nyanser och dynamik
• Personlighet-stilmedel-manér
• Att vara närvarande – att våga sin version
• Vad känns viktigt och hur kommer jag vidare?
• Har jag förmåga att känna mig hel i mitt musicerande?

Tack Jan-Olof! Det var en verkligt inspirerande kurs, tyckte vi alla som deltog, även jag lyckades klämma in de första dagarna av kursen.

Fredag kl.14.00 var de så dags för ”Visor på kajkanten”, det var visvänner från Ebeltoft i Danmark som med sin stora båt Ellenor gästade visfestivalen för att sjunga visor på kajkanten tillsammans med Tjörns Visans Vänner. Vädret var fantastiskt, solen sken från en klarblå himmel och vinden var varm, precis som det brukar vara på Tjörn om somrarna. En underbar start på vår första festivaldag.

På kvällen var det så invigning av festivalen. Invigningen hölls i Stenkyrka Kyrka. Kvällens tema var körsång i visans tecken, artister var Tjörns egen Onsdagskören och vissångaren och estradören Axel Falk. George Keczan ackompanjerade på piano och orgel. Efter att jag sagt några ord och förklarat festivalen invigd så startade Onsdagskören och Axel Falk sin konsert. Programmet var mycket Taubeinspirerat, Axel och kör sjung var för sig och tillsammans. Kyrkan var denna afton fylld till bristningsgränsen av visintesserade, uppskattningsvis var det 650 personer som hade kommit denna varma sommarkväll.

Lördagens festival startade kl. 13.00 med öppen scen, en blandning av olika artister både från Norge, Danmark och Sverige. Tänk vad många olika förmågor det finns, det var visa, blues, ukulelegrupp, skämtsam visa, egengjorda visor m.m.m.m

Kl 15.00 var det så dags för de etablerade artisterna. Först upp på scen var Vistrion Rubato med den väletablerade danske vissångaren Niels Skouby och hans vänner Leni Petersen och Brian Nörgård Möller som underhöll oss med stor musikalisk glädje med både visor, blues, ballader och calypso.

Efter dem kom Peter Lundblad och den inte helt okände basisten Sam Bengtsson upp på scenen. Peter startade med sin ”Ta mej till havet” och bjöd sedan på visor från sin senaste platta SPRÅNGET med bl.a. den härliga visan ”Kom”.Publiken tackade med rungande applåder.

Sedan var det dags för dalkullan Ingmari Dalin och brännöbon Mats Hagström att tillsammans framföra Ingmaris visor kryddade med latinamerikanska influenser, jazziga synkoper och poppig rytmik. I Ingmaris egen visa ”En mås på berget” känner man verkligen att hon numera är bohuslänning och bor på Orust.

Gruppen Barbro överraskade sedan med sin visshow, med innovativa arrangemang och överraskande mellansnack. Bandmedlemmarna Petra Björnsdotter, Linda Lönnberg och Ylva Petrén ville uppröra och beröra med sina visor och de gjorde de verkligen.

När solen började dala och värmen började anta en mer mänsklig nivå så var det dags för kvällens sista artist, Jan-Olof Andersson. Jag vet inte hur han gör, men när han intagit scenen så blev det alldeles lugnt, en förväntansfull stämning lade sig över festivalområdet. Jan-Olof bjöd på en fantastisk timma med ett antal extranummer. Repertoaren var traditionella visor, egna visor och ett underhållande mellansnack. Jag personligen tycker att Jan-Olof är en av våra bästa visestradörer.

Kvällen avslutades sedan med en liten fest, där artister och funktionärer deltog.

Vi arrangörer kunde konstatera att festivalen gått alldeles fantastiskt bra och styrelsen för Samfundet Visans Vänner beslutade att hålla en visfestival även år 2006. En bidragande orsak är framförallt den fantastiska publiken som vi haft under dessa dagar.

Tack alla för att ni finns!!!

Bosse Andersson