Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2006

 Festivaldagbok 2006

Efter succén 2005 så beslutade styrelsen för visvännerna på Tjörn att också arrangera en visfestival 2006.

En bidragande orsak var framförallt det fantastiska publikstödet som vi hade under festivaldagarna och även de uppskattande kommentarerna efteråt.

Vi började i januari att lyssna på visor på CD från olika artister, vi hade även en enkät bland medlemmarna om vilka artister de helst skulle vilja se och höra på Tjörns Visfestival 2006.
Grundtanken skulle vara att vi ville bjuda på artister med olika visstilar så att flertalet i vår kära publik kunde känna sig nöjda.
Nytt för i år var att vi höll festivalen på Billströmska Folkhögskolan och att vi höll den på eftermiddagen och kvällen.
Viskursen, i samband med visfestivalen, hölls i år i Billströmska Folkhögskolans regi och årets kursledare var Axel Falk. En mycket uppskattad kurs som jag hoppas blir en tradition.

Festivaldagen bjöd på ett strålande sommarväder, ett och annat moln seglade förbi på himlen och gav ett svalkande avbrott från solens intensiva strålar.

Vid middagstid var scenbyggarna, med Anders Inberg från Musikanten Kungälv i spetsen, på gång med att färdigställa scenen och trimma in ljudanläggningen.

Kl. 16.00 startade festivalen med ett program av vissångare från viskursen. Viskursens lärare Axel Falk var presentatör och ackompanjatör för några av eleverna. Eleverna från viskursen bjöd på en blandad och mycket uppskattad viskonsert.

Kvällens presentatör Axel Falk hälsade den växande publiken välkomna till Tjörns Visfestival 2006.

Nu var det så dags för de etablerade artisterna att inta scenen. Först ut var Martin Bagge.
Martin har gjort sig känd som stiltrogen 1700-tals interpret med CM. Bellman som specialitet.
Martin började sin konsert med visor av Evert Taube och gick sedan över till Bellmans visor och epistlar. Martin bjöd även på ackompanjemang från sin citrinchen, en replik från Bellmans eget lutinstrument.
Martin är min personliga favorit och jag tycker att han har tagit över tronen efter Fred Åkerström när det gäller att tolka och förmedla Bellmans text och musik.

Efter Martin så var det dags för Göteborgsgruppen Cirkus Sol. Cirkus Sol fick representera festivalens unga och nya sätt att framföra och tolka visan.
Musiken är en modern form av popvisa som uppmanar människor till livet. Låtarna är berättelser tagna ur livet, med all sin vardag, lycka och sorg.
Med medlemmar från olika håll i landet och med olika musikaliska bagage har Cirkus Sol formats och slipats till ett nytt spännande band på den svenska musikscenen.
Det sprudlar av spelglädje. Texterna är helt på svenska, musiken är ömsom glad, ömsom vemodig. Man kan urskilja influenser från folkmusiken och den svenska vistraditionen. Lugnare visor blandades med riktigt fartfyllda tongångar.

Solen strålade fortfarande från en blå himmel, men den hade börjat att lägga sig i  en vinkel så att den irriterade nästa artist, som var Susanne Alfvengren, men jag tror att Susanne njöt i det fina vädret trots olägenheten.
Susanne bjöd på en fantastiskt uppskattad visstund, publiken satt andäktig och njöt av Susannes fina texter och musik. Hon sjunger om det lilla och det stora, om livet och kärleken, om himlen och jorden och allt däremellan! Tillsammans med lättsamt prat blev det en underbar visstund med anknytning till den natur som Susanne både älskar och representerar.

Så var det då dags för Stefan Ljungqvist, han är utan tvekan en av våra mest folkkära artister. Men så har han också sysslat med det mesta inom svensk underhållning.
Stefan fångar publiken direkt, med sin sitt småprat och förmågan att ”slänga käft” med delar av publiken, så bygger han upp en lättsam och trevlig atmosfär.
Stefan hade i dag även hängt gitarren på magen, precis som i gamla dagar när Stefan uppträdde som Trubadur X.
Tack Stefan för en härligt fartfylld visstund.
Pierre Eriksson, på dragspel, som stöttade Stefan är en fantastiskt duktig ackompanjatör.

Solen hade nu gått ner bakom skogskanten, det började bli lite kyligare, men fortfarande var det en underbar dag som börja de gå mot kväll. Före kvällen sista artist så framförde jag Visans Vänners stora tack till Billströmska Folkhögskolans rektor Jan-Evert Halldin att vi fick hålla vår Visfestival på folkhögskolan, Jan-Evert önskade oss välkomna att även nästa år hålla festivalen på folkhögskolan och det tackar vi i Visans vänner för.

Så var det dags för vissångaren och estradören Axel Falk att gå från rollen som presentatör till att framföra sina visor. Axel som i år firar 25 års jubileum som artist.
Axel bjöd på en skön blandning av traditionella och mer okända visor. Axel är en mycket erfaren visestradör som fångar publiken med sitt fina gitarrspel och sin härliga tenorstämma som placerar honom bland de främsta vistolkarna.

 

Tack artister, medlemmar i Visans Vänner, sponsorer, Billströmska Folkhögskolan och övriga inblandade för att det blev en så fin visfestival

Om några månader börjar vi planera för nästa års visfestival.

Tack alla för att ni finns!

Bosse Andersson