Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2007

Så kan jag åter sammanfatta en visfestival. Vår tredje nya Tjörns Visfestival bekräftade att vi är på rätt väg och att publikstödet fortsätter.

Vårt mål är att bjuda vår publik på en genuin visfestival med de bästa visartisterna till ett så lågt biljettpris som möjligt. Festivalen genomförs helt av ideella krafter. Visans Vänner är huvudarrangör och Billströmska Folkhögskolan medarrangör vi har också ett bra sponsorstöd från det lokala näringslivet.

I år, trodde jag, med tanke på väderutsikterna att det inte skulle komma någon större publik. Veckan före festivalen regnade det nästan hela tiden och väderutsikterna för lördagen var att det lovades regnskurar.
Lördagen kom och jag tittade nervöst ut i väster mot havet och med en enorm lättnad ser jag ett blått band med klarblå himmel som närmar sig Tjörnlandet.
Vädret var med oss även denna visfestival och publiken kom.

Efter det att jag hälsat den förväntansfulla publiken och artisterna välkomna lämnade jag över ordet till kvällens presentatör Axel Falk.

Kl. 16.00 startade festivalen, som föregående år, med ett program av vissångare från Billströmska Folkhögskolans viskurs. Viskursens lärare Axel Falk presenterade eleverna. Viseleverna framförde ett varierat visprogram, en del till eget ackompanjemang och en del till ackompanje-mang av Axel Falk eller George Keczan.

Kl. 17.00 började så Visfestivalen på ”riktigt ”. Först ut var Axel Falk som bjöd på ett härligt visprogram förutom att han ackompanjerade sig själv medverkade även Bengt Magnusson och George Keczan.

Efter Axel så var det dags för Emanuel Blume och Gräsrotsorkestern.
Tjörns Visfestival har som mål att varje år bjuda på en mindre etablerad visartist, i år föll valet på Emanuel Blume, bördig från Tjörn men numera bosatt i Göteborg.
Kopplingarna till 70-talets progg är tydliga och Emanuel tycker att den typen av musik är en inspirationskälla även om kvällens konsert var en medryckande proggmusik från 2000-talet. Emanuel och Gräsrotsorkestern fick stort bifall från publiken.

Så var det dags för Majornas 3dje rote och Tomas von Brömsen.
Majornas 3dje rote har i år med sig, som de säger, en lärling vid namn Tomas von Brömsen. Att Tomas är en fin vissångare och musikant och framförallt underhållare bekräftades även denna kväll, Tomas var med redan på 80 talets visfestivaler på Tjörn. Texterna som Tomas och gruppen framförde handlade om några av de saker som möter en människa mitt i livet; arbete, miljö, hus, glädje, sorg, vänner och kärlek. Några låttitlar talar sitt tydliga språk: ”Älvsborgsbron”, ”Humor och Hänsyn”, ”Myckleby” och ”Svarta Moln”.

Vädret höll sig fortfarande utan en enda regndroppe, det hade tornat upp lite moln men dom vek av när dom närmade sig festivalen.

Så var det då dags för Alf Hambe, som många i publiken hade kommit speciellt för att lyssna på. Vislegenden Alf Hambe med sina fantastiska visor och sitt egenhändigt skapade språk.
Alf bjöd på en fantastiskt fin konsert med bland annat: Visa i Molom, Glömström, Odyssevs, Gröne Greven och som avslutning sjöng han Orgeln på vinden - hans mest spelade – och som extranummer Kajsas Udde. - Tack Alf för dina härliga visor.

Kvällen fortskred och det var fortfarande uppehåll och nu äntrades scenen av fyra skönheter, Maria Lindström, Anna Döbling, Anna Eriksson och Lolita Ray som tillsammans kallar sig Lill-Britt Siv.
Denna unika kombination av glatt humör, poetisk och musikalisk lyskraft klädd i starka och originella kläder tog greppet på publiken direkt. Det är så här som visan kan leva vidare och köpas av en bredare publik, härliga texter, fina melodier och ett härligt högt tempo.

Många hade väntat på dem och nu stod dom på scenen Peter Harryson och Bengt Magnusson. I sex år har de spelat tillsammans och det märktes på repertoaren och kunnandet som hade både djup och bredd. Peter Harryson varvade visor med skrönor och anekdoter med högst personliga tolkningar av flera av våra folkkära visdiktare.

Så var det dags för kvällens sista framträdande Gunnar Källström, Fridens Liljer och Dan Viktor. Dan Viktor själv tillsammans med basisten Petter Ericsson startade i ett rasande tempo där de framförde några Dan Anderssonvisor från Dan Viktors senaste skiva.
Därefter fylldes scenen på med ytterligare musiker och estradören Gunnar Källström. Efter denna rockad stod nu på scenen Gunnar Källström med Fridens Liljer. (Anm. Gunnar betonar att gruppen inte heter Fridens Liljor utan Fridens Liljer). Gunnar och Fridens Liljer avrundar kvällen på ett härligt sätt med sina humoristiska texter och swingiga musicerande, Gunnar bjuder på ett helt vansinnigt mellansnack och har ett teatralt utspel på scen som måste ses live. Vilken avslutning!

Tack artister, medlemmar i Visans Vänner, sponsorer, Billströmska Folkhögskolan och övriga inblandade för att det blev en så fin visfestival - Om några månader börjar vi planera för nästa års visfestival.

Tack alla för att ni finns!

Bosse Andersson