Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2008

Så har vi nu gjort vår fjärde visfestival efter återstarten och som jag konstaterat förut, publiken fortsätter att komma för att njuta till den svenska visan och antalet besökare ökar år från år.

Visans vänners medlemmar gör, som tidigare år, en fantastisk ideell arbetsinsats tillsammans med Billströmska Folkhögskolans personal.

Vädret denna dag bjöd på strålande sol från en klarblå himmel, lite för varmt tyckte en del, absolut inte tyckte jag som älskar den svenska sommaren antingen det regnar eller bjuder på värmebölja.

Efter den sedvanliga inledningen med att jag hälsade den talrika publiken välkommen till Tjörn och visfestivalen så lämnade jag över till eftermiddagens och kvällens presentatör Axel Falk.

Nytt för i år var att Visans vänner bjöd på visor före det att de inbjudna artisterna tog över scenen.

Visvännerna denna eftermiddag var Ebbe Thulin, Roy Larsson, Anders Åsefeldt, Ukulelegruppen Ukulele Knäppstars och Visgruppen SALT med Jonny Andersson, Göran Eliasson och undertecknad.

Kl. 17.00 Var det dags för de inbjudna artisterna, först ut var Axel Falk som också var festivalens presentatör, och som vanligt bjöd Axel på härligt varierat visprogram.

Nästa artist var Undergroundvisans härförare, den två meter långe attacktrubaduren och vissångaren Loke Nyberg med basisten Daniel Wejdin.
Loke attackerade direkt, och med sina härliga texter och intensiva melodier fick han med sig publiken från första takten.
Publiken gav kraftiga ovationer som tack och Lokes alla medtagna CD- skivor såldes direkt.

Sedan följde årets inbjudna, mindre kända, artsist det är en tjejgrupp med fem tjejer som kallar sig Hogmans Orkester, flickorna kommer från olika ställen i Sverige.
Kvintetten bjöd på charmig svängig vispopp, med en imponerande musikalisk teknik.

Visans Vänner strävar efter att bjuda på den bästa visan, vi skall dessutom varje år ha med förutom en mindre etablerad vissångare eller grupp också en folkkär etablerad vissångare, i år blev det Mats Paulsson.
Mats bjöd på flertalet av sina kända sånger och publiken sjöng med i de flesta av visorna.
Tack Mats för en härlig visstund.
Mats oroade sig före sitt framträdande hur han skulle lösa problemet med att solen, som sken intensivt, säkert skulle göra att gitarrens stämning inte höll. Vi kom på den geniala idén att ställa ett stort notställ på scenen för att ge lite skugga på gitarren. Men vad hände? Några minuter innan Mats framträdande så kom ett moln och gav en välkommen skugga på Mats gitarr.

Sedan var det dags för den grammisnominerade Lars Demian.
Lars bjöd på en härlig blandning av sina satiriska visor. Lars Demian är en perfekt entertainer, lika bra när han sitter bakom pianot eller hänger på sig gitarren. Visorna var aktuella, roliga, tragiska och dom var tankvärda.

Nästa artist Sanna Carlstedt, en färgstark helt underbar person en ”Ronja-tös” med glimten i ögat.
Sanna bjöd på sina visor tillsammans med basisten Daniel Berg.
Sanna, med sin härliga scenutstrålning, gjorde en kanonspelning med fina låtar och starka texter.

Konserten började lida mot sitt slut och Visfestivalens sista artist Lasse Tennander klev upp på scenen och levererade den ena efter den andra sköna visklassikern. Lasse bjöd avslutningsvis också Evert Taubes ”Så länge hjärtat kan slå” på sitt eget mycket varma och personliga sätt.
Tack Lasse!

Axel Falk och undertecknad tackade en synbarligen nöjd publiken för att de kommit till oss på Tjörn

Jag får även i år tacka artister, medlemmar i Visans Vänner, sponsorer, Billströmska Folkhögskolan och alla övriga inblandade för att det blev en så fin visfestival.
Jag hoppas att vi ses nästa år igen, ha ett bra år till dess!

Tack alla för att ni finns!

Bosse Andersson