Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2010


Så höll vi vår 6:e visfestival som med årets artistuppställning nog blir svårslagen.

Intresset för Tjörns Visfestival bara ökar, så även i år.

Billströmska Folkhögskolan och medlemmarna i Visans Vänner ställde som vanligt upp och fick vår kära publik att trivas.

Vi har blivit bortskämda med fint väder på visfestivalerna sedan starten, även i år var det en strålande sommardag med bara lite lätta sommarmoln på himlen.

Efter att Axel Falk och jag hälsat publiken välkomna så startade årets visfestival med följande artister:
 


CajsaStina Åkerström med band
CajsaStina Åkerström döpt efter Fredmans första epistel (C. M. Bellman). Tillsammans med pappa Fred framträdde hon tidigt i olika sammanhang, bl.a. på Konserthuset i Stockholm 1980 med visor av vispoeten Fritz Sjöström samt vid Visfestivalen i Västervik 1979. Under skoltiden spelade hon tvärflöjt, piano och studerade sång. Efter faderns död, lade CajsaStina musiken åt sidan. Flyttade sedermera till Lund och utbildade sig till arkeolog. Lärde sig efterhand på lediga stunder att spela gitarr och började skriva egna låtar.

Bandet:
Backa-Hans Eriksson (kontrabas)
Nils-Petter Ankarblom (piano)

Hemsida: www.cajsastina.com

Owe Thörnqvist med band
Sångare, textförfattare och kompositör. Debuterade som revyartist 1953 och på skiva 1955. Brukar räknas som sveriges förste rocksångare eftersom hans "Rotmos Rock" från 1956 var den första svenska skivan som hade ordet "Rock" i titeln. Den första skivan som han spelade in var Metronome J 402 men den första som gavs ut var Metronome J 403 varför denna räknas som hans första skiva. Hade stora framgångar under 1950 och 60-talen med folkparksturneer och krogshower.

Bandet:
Erik Weisglas (gitarr och kör)
Staffan Allén (gitarr och kör)
Kent Helgesen (trummor och kör)
Dan Lindén (piano)
Hemsida:www.owethornqvist.com


Georg Riedel, Sarah Riedel och Mats Bergström
Trion har en innerlig och lekfull approach till sin musik, med en stark förankring i den svenska vistraditionen. Intimt och litet format, men med stor dynamisk spännvidd och intensitet.
Sarah Riedel är karaktäristisk, genomtänkt och inlevelsefull. Med en reflekterande röst, en dröjande frasering och en naturlig språkbehandling svävar hennes sånger elegant ut mot lyssnaren. De raffinerade arrangemangen får fäste i alla sammanhang och blir till en för lyssnaren uppslukande helhet, en detaljrik värld där musikerna sensibelt närmar sig musikens innersta väsen.

Hemsida: www.sarahriedel.se
Gitarristen Mats Bergström föddes i Gävle 1961 men växte upp Stockholm. Där utbildade han sig vid Kungliga Musikhögskolan och har senare utbildat sig även vid Juilliard School of Music i New York (1990–92).

Hemsida: www.matsbergstrom.com
 


Mikael Samuelsson & Mats Bergström med Taube i Ligurien
Mikael och Mats spelar Evert Taube igen! Det är 15 år sedan den förra Taube-inspelningen kom ut ("Personligt samtal", Polygram 1994) I november 2009 utkom ”Taube i Ligurien” på Mikael Samuelsons etikett JOGLAR.
Mikael Samuelson säger följande om den musik han valt:
Dessa sånger har varit ett projekt som jag i flera år arbetat med i olika konstellationer, från symfoniorkestrar till olika bandkombinationer tills det slutligen landat i beslutet att göra det tillsammans med Mats Bergström, den fantastiske, på gitarr. Och med den gemensamma Taube-cd:n "Personligt samtal", Polygram1994, i bagaget, har det känts naturligt att Mats och jag fortsätter med Taube och också gör denna cd, "Taube i Ligurien" tillsammans. Dessa sensuella och överdådiga, ibland nästan "överpoetiska" dikter med sina rika "liguriska"melodier med mytologin närvarande i samtiden och kärleken; ja i centrum står ett antal sånger som skildrar Everts och Astris bröllopsresa till Ligurien år 1925. Helt unika och underbara!
 

Georg Riedel - Sarah Riedel - Mats Bergström
Hanna Åberg trio Musiken är väl förankrad i den svenska vistraditionen, med inslag av pop, blues, jazz och inte minst klassisk gitarr.
Hanna Åberg är från Malmö och uppväxt på Kirseberg. Hon kommer från en konstnärsfamilj; hennes far är skulptören Fred Åberg. Hon stod själv i valet och kvalet mellan konsten och musiken i de tidiga tonåren, men det blev alltså musiken. Hanna är klassiskt skolad gitarrist, men började skriva egna sånger i tjugoårsåldern.
Efter genombrottet med segern i SM i Nidvisor och det rosade debutalbumet 1999 har det rullat på för Hanna med framträdanden runtom i landet.

Caroline Leander är pianist, sångerska och kompositör bosatt i Malmö. Hon har gett ut 3 CD i eget namn och turnerat i Skandinavien och delar av Europa. Anders Lorentzi är frilansande basist inom musik- och teatervärlden, har spelat med bl.a. Miriam Aida, Helen Sjöholm och Janne Schaffer, samt i uppsättningar på Malmö Opera & Musikteater. (Ljus på Mörck, Blodsbröder, Banankontakt mm

Hemsida Hanna Åberg trio: www.visartist.se
Hemsida Caroline Leander: www.carolineleander.se
 


ULRIKA NÄTTERDAL med band
Ulrika Nätterdal sjunger visor med texter som handlar om livet. Livet för Ulrika är hennes son Ola och maken Klas. Livet kan också vara Ulrikas brorsdotter Angelica, som har Downs syndrom, och som har lärt henne mer om tillvaron än någon annan. Titelspåret på Ulrikas CD, "Vi går lite hit och dit", handlar om henne. Livet kan ju också vara att sjunga om en kyrktupp. En kyrktupp med svindel. Eller om den ensamme Ola och och bibliotekarien Ann-Christine som möts på Göteborgs stadsbibliotek. Eller om Frideborg Frödeberg.

Bandet består av:
Kristoffer Wallin kontrabas
Sven Fridolfsson saxofon, flöjt och munspel
Leif Pedersen gitarr.
 


Axel Falk och undertecknad tackade som vanligt publiken för att dom kommit till oss och vår Visfestival här på Tjörn och publiken verkade mycket nöjd och det kändes bra.
Som tidigare år, får jag även i år tacka artister, medlemmar i Visans Vänner, sponsorer, Billströmska Folkhögskolan och alla övriga inblandade för att det blev en så fin visfestival.
Om vi får leva och ha hälsan så ses vi år 2011 den 2 juli, ha ett bra år till dess!


Tack alla för att ni finns!

Bosse Andersson