Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2011

2011 års visfestival bjöd som vanligt på härliga artister och ett varmt och lagom soligt väder.

Efter det att undertecknad hälsat den talrika publiken välkommen och lämnat över till eftermiddagens och kvällen konferencié Axel Falk så kunde den 7:e visfestivalen starta med följande artister:

Pernilla Andersson

Förutom albumet "Ö" har Pernilla Andersson hunnit med att släppa sex soloalbum och syntes nu senast i Melodifestivalen 2011 där hon tävlade med låten "Desperados". Under grammisgalan kammade hon hem tunga nominationer som Årets Kvinnliga Artist samt Årets Kompositör och har även en topp 10 succé på Hitlistan i bagaget. Förutom i musiksammanhang så har Pernilla Andersson synts på vita duken som Ann Louise Hansson i filmen om Cornelis Vreeswijk.

Under 2011 fortsätter hon sin turné "Från Ö till fastlandet". Fantastiska musiker, lapp på luckan och en överväldigande publikrespons – det är inte konstigt att Pernilla Andersson Dregen helst tillbringar sin tid på turné.'

Pernilla med Fredrik Rönnqvist på gitarr var kvällens näst sista artister.

Mer information: www.pernillaandersson.com


Uno Svenningsson

Svenningsson är en av landets mest begåvande sångare som gjort hits som ”Under ytan”.

För Uno Svenningsson började allt på 80-talet med gruppen Fredá, en av decenniets största svenska rockband där Uno var sångare, gitarrist och låtskrivare. 1994 inledde Uno sin solokarriär med albumet ”Uno”, som bland annat innehöll klassikern "Under Ytan". Sedan har följt ytterligare sju skivor. Uno har hunnit skriva många låtar genom åren och har även skrivit ihop med andra upphovsmän och artister. Att Uno Svenningsson är en av landets mest begåvade sångare vet vi redan genom otaliga ”radiohitar”!

Uno Svenningsson känner man igen direkt på hans frasering och oftast småfilsofiska vardagsberättelser som har en sort existentiell tankebild av sitt liv. En djup kärleksfull humanism som han utan att skämmas för sjunger om.

Mer information:
www.unosvenningsson.se


Lasse Tennander

Efter att under slutet av 1960-talet och början av –70-talet skrivit såväl texter som musik åt olika svenska artister, debuterade Lasse med egna LP:n LARS VEGAS, bl a innehållande ”SKA VI GÅ HEM TILL DIG…”, som 13 år senare (-87) blev en jättehit för Magnus Uggla!

Genombrottet kom 1976 med albumet, ALLA ÄR VI BARN I BÖRJAN, vilket ledde till att Lasse blev artist på heltid. Ytterligare plattor följde, bland dessa, LÄNGST DÄRINNE ÄR HIMLEN ÄNDÅ RÖD, som innehöll bl. a. balladen ”MED REVADE SEGEL”.

Ännu större publik och även en ny generation nådde Lasse med RÖTTER (-85), med sånger hämtade från enmansföreställningen, JAG ÄR LEDSEN ATT JAG ÄR GLAD, - t ex ”NÅGORLUNDA MOGNA MÄN”, ”EN LITEN STUND PÅ VÅR JORD”, ”NU BLÅSER VI UT LJUSEN (STOLTA STAD)”, ”HONUNGSHÖST” och ”RÖTTER”, alla flitigt spelade på radion.


1990-talet inleddes med den stora radiohiten, ”LISA LISA”, från albumet, FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER (-90), vilken senare följts av andra radiofavoriter som, ”FÖRSVARSMINISTER ANDERS BJÖRCK (!)”, ”JAG VILL INTE DANSA MAMBO”, ”DANSA MATILDA”, ”BLÅ HIMMEL ÖVER HAMMARBY SJÖ”, m fl.

Lasse har hela tiden turnerat runt Sverige, ibland med kompgrupp, men oftast ensam med sin gitarr – sammanlagt ca 1500 spelningar! Han har också jobbat ihop med kollegor som PETER LUNDBLAD och ROLF WICKSTRÖM, skrivit och framfört kabaréer etc. med bl. a. ADDE MALMBERG, sysslat med Stand Up, skrivit TV-musik m. m.


Lasse Tennander har mottagit bl. a. Västerviks Visfestivals Fred Åkerström – stipendium (-87) samt Cornelis Vreeswijks Minnesstipendium (-96).

Mer information:
www.lassetennander.se


Lotta & Mikael Ramel

Lotta & Mikael knäpper upp Rameltexter och melodier på 2011 års visfestival.

Man kan skriva kilometervis om Povel Ramels betydelse i svensk musik- och nöjeshistoria. Om alla han influerat (från Robert Broberg till The Hives), alla stjärnor han tänt (”alla har vi krupit fram mellan Povel Ramels framtänder” som Gösta Ekman sa) och om alla succéer från radioserierna till de stora showturnéerna.

Två av de mest självklara Povel-kännarna, dottern Lotta (skådespelare och regissör) och sonen Mikael (musiker och musikterapeut), presenterar här sina personliga urval tillsammans med medmusikern Backa Hans Eriksson, som också spelat med Povel i många sammanhang.


Mer information:
www.mikaelramel.com


Hanne Juul

Hanne Juul har under trettio år som artist sjungit för människor i alla sammanhang – från den intima stugmiljön till den stora festivalscenen. För barn och vuxna i skola och omsorg, vid konferenser och kulturevenemang, i kyrkor och konsertsalar. Hon har turnerat och medverkat i radio och TV i alla Nordens länder med utfärder ner i Europa.

Hon har medverkat i olika nordiskt sammansatta artistgrupper och har dessutom sjungit technomusik med gruppen Nåid bl.a. på Hultsfred och Roskildefestivalen.

Bland det stora antal konsertarrangörer som genom åren anlitat Hanne finns flera länsmusikcentra, Rikskonserter, SR, SVT och Bok & Bibliotek i Göteborg.

Repertoaren är nordisk och består huvudsakligen av lyriska litterära visor med folkliga och humoristiska inslag – oftast ackompanjerat av egen gitarr. Den innehåller också ett antal berättarprogram med sägner, sagor och sånger ur den nordiska folktron.

1993 började Hanne att undervisa deltid på Nordiska Visskolan i Kungälv, en skola hon tagit initiativ till och varit med att starta 1987. Fortfarande bedriver hon en stor del av sin verksamhet som scenartist och pedagog vid sidan om sitt arbete som ledare av Nordiska visskolan.

Av utmärkelser kan bl.a. nämnas Alf Hambe stipendiet, Stockholms Visans Vänners stipendiefond, Årets Älvsborgare, Västsvenska Handelskammarens Kulturstipendium, Vispråmens Storkens pris, Vänersborgs Kulturstipendium, Älvsborgslandstingets kulturstipendium, Fyrstads Kulturstipendium, Svenska Vispriset, LIVstatuetten i NordVisas regi, Västsvenska Föreningen Nordens pris.

Mer information:
www.hannejuul.se

 


Majornas 3dje Rote

Majornas 3dje Rote har i sin nuvarande form funnits sen 1986. Gruppen startades redan 1977, och fick sitt namn 1981 då en skylt i en portgång på Krukmakaregatan i Majorna uppmärksammades. På skylten stod att kvarteret låg i "Majornas 3dje Rote". Alla i bandet bodde då i just detta kvarter och namnet var givet.

Roteindelningen kommer från brandförsvaret och Majorna var indelat i fyra brandrotar.

Från början var bandet ett rent folkmusikband med enbart instrumentala, oftast traditionella, låtar på repertoaren. Texterna kom in i bandet med Göran Premberg som satte text till flera av de traditionella melodierna. Texterna är inte skrivna i traditionell "folkvisestil" utan är ofta aktuella och engagerade men också med en omisskännlig humor.


Gruppens musik har idag otvivelaktigt sina rötter kvar i den svenska folkmusiken, men med något vidgade vyer. På repertoaren finns både låtar med en klar cajunprägel, låtar i "Dylan- anda", skotska reels och låtar i vistradition.

De flesta låtarna är komponerade av gruppens medlemmar.


Mer information:
www.majornas3djerote.se


Axel Falk

Axel Falk debuterade som professionell visartist 1981.
Han har utbildat sig på den Individuella musikerlinjen vid musikhögskolan i Göteborg, huvudsakligen för sångpedagogen Gunnar Forshufvud.

1984-85 studerade Axel Falk den elizabethanska musik- och sångtraditionen både i Sverige och i England.

Under 8 år var han privatelev till hovsångerskan Hjördis Schymberg.
Under sina år som artist har han hunnit göra hundratals konserter samt radio- och tv-program i de flesta nordiska länderna. Han har också givit ut fem skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube. Vidare har han medverkat på ett flertal samlingsvolymer.

Den senaste skivan ”Mellan hav och land” är den andra med Tauberepertoar.

Falk har samarbetat med konsertgitarristen Bengt Magnusson sedan 1989.

Falk har bl.a. erhållit stipendier från Musikaliska Akademin, Konstnärsnämnden, Liseberg, Göteborgs Stad och Sten A Olsson.
1992 erhöll Axel Falk Taubestiftelsens Taubepris ur Evert Taubes minnesfond med motiveringen: ”För den breda och gedigna viskonst, som placerar honom bland de främsta vistolkarna ”.

Hemsida: www.axelfalk.se


När jag sammanfattar 2011 års Visfestival har vi kommit in i september, i dag fick vi en tropisk vind från söder som gjorde att Göteborg var varmast i Sverige nästan 30 grader. I dag har temperaturen blivit mer normal.

Jag får som vanligt tacka artister, medlemmar i Visans Vänner, sponsorer, Billströmska Folkhögskolan och alla övriga inblandade, utan er hade det inte blivit någon Visfestival.

Får vi leva och ha hälsan så ses vi år 2012 den 7 juli. Ha ett bra år till dess!

Tack alla för att ni finns!                                                              Bosse Andersson