Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2012

Så höll vi vår 8:e visfestival. Efter varje år så tänker man ”årets artistuppställning blir nog svår att toppa” men vi stretar vidare och blir säkert minst lika bra nästa år. Och intresset för Tjörns Visfestival bara ökar, i år satte vi återigen publikrekord.

Billströmska Folkhögskolan och medlemmarna i Visans Vänner ställde som vanligt upp och fick vår kära publik att trivas.

Vi har blivit bortskämda med fint väder på visfestivalerna sedan starten, även i år hade vi tur med vädret, även om det stundtals kändes som om regndropparna vände på väg ner. Kvällsluften var varm och kärleken mellan publik och artister bidrog säkert till att ytterligare höja temperaturen.

Efter att Axel Falk och jag hälsat publiken välkomna så startade årets visfestival med följande artister:

Tommy Körberg

Älskad underhållare med enorm musikalisk bredd Tommy Körberg har sjungit allt från visa, pop till musikal och han blir bara bättre med åren. Ingen annan svensk underhållare har samma artistiska bredd som Tommy Körberg. Han har genom åren sjungit allt från pop, schlager, musikal, visor, jazz till kyrkomusik och operett.

Tommy Körberg föddes i Norsjö i Västerbotten och är nu inne på sitt fjärde decennium som artist. Under den framgångsrika karriären har han bland annat hunnit med: film, teater, krogshower, turnéer, julshower, Jacques Brel-tolkningar och musikaler som Chess, Les Miserables, Sound of Music, Guys and Dolls och My Fair Lady.

Vissa artister blir bara bättre och bättre med åren. Tommy Körberg tillhör definitivt den kategorin.Mer information: www.tommykorberg.se

 


Åsa Jinder


Åsa är en var våra mest folkkära folkmusiker som tidigt breddat sina och nyckelharpans domäner genom att skriva texten på Årets låt på svensktoppen 2001 Av längtan till dig, spelat på Nobelfesten 1988, vinna Eurovision Song Contest för Norge 1995 och göra duett med Yngwie Malmsteen 2002.

Hon har turnerat flitigt de senaste 35 åren (!) och inte bara i Sverige utan i stort sett hela världen. Hon spelar, komponerar, arrangerar och producerar, skriver texter och sjunger, när hon inte sätter upp sin egen musikteater.

Det finns något närmast sakralt i hennes kompositioner och hon har ett fint, enkelt tonspråk. Hennes sång tillsammans med hennes vackra melodier adderat med hennes inspirerande tilltal blir till en helhetsupplevelse som berör på djupet.

Mer information: www.asajinder.com
 


Susanne Alfvengren

När Susanne var 9 år fick hon sin första gitarr. Det är något vi skall vara tacksamma för. Hon har genom åren berikat svenskt musikliv med många odödliga klassiker som ”Om vi börjar natten tillsammans”, ”När vi rör varann”, ”Som stormen river öppet hav” och Melodifestivalbidraget från 2009 ”Du är älskad där du går”.

En konsert med Susanne Alfvengren är inte bara en konsert. Det är en tid tillsammans med en artist som ger en chans att tänka efter. Sånger varvas med tankar om livet. Nästa tanke föder en anledning till att spela nästa låt. Allting hör ihop och skapar en helhet få artister har en förmåga att leverera. Det handlar om livet, om kärleken, sökandet, växandet, möten. Det är naket, avskalat och ärligt.Mer information: www.susannealfvengren.se

 


Gunnar Källström

”Allt skägg är hö” I snart två decennier har Gunnar Källström ruskat runt med sina visor i hela norden, ständigt på jakt efter nya toner, sköna vibbar, sol i soundet. Nya skivan är en vissamling som tagit djupt intryck av sjuttiotalets experiment mellan jazz och visa.

Med hjälp av det eminenta bandet De praktiska husgeråden har han fiskat fram någon slags korsbefruktning mellan Cornelis/Monica Z/Rune Gustafsson och sig själv.

Tänk dig en sommarkväll 1973 på en klippa i Bohuslän, du sitter med fötterna i det salta vattnet och låter världen komma till dig!

Gunnar Källström - Sång och gitarr
Dan Viktor - Gitarr och munspel
Martin Olsson - Bas och gitarr
Mårten Magnefors - Trummor

Sagt om Gunnar Källström:
"Gunnar Källström är en helt unik artist. Det finns ingen som på hans självklara sätt slungar sig mellan tjofaderittan till vemodigt mörker…/... Fantastiska, hisnande historier…/..Ännu ett makalöst album och han har hittat ett alldeles eget rum inom svensk visa."
/ Dennis Andersson, Barometern

”Vårda denne man, han är en totalt originell klenod i Vissverige!
/Alexander Agrell, Sydsvenskan

”Det är svårt att inte tycka om Gunnar Källström. Han revolterar på sitt eget sätt mot visgenrens högstämda pretentioner, får publiken med sig och kan – tack vare humorn – få gensvar när han menar allvar.”
/PO Tidholm, Dagens Nyheter


Mer information: www.gunnarkallstrom.se


Fröken Underbar

Sveriges mest jämställda band eller bara en mycket lyckad samling ljud !

Så kan man beskriva bandet som kommer till TJÖRNS VISFESTIVAL i sommar. Eller så kan man säga visa, folkpop eller nyprogg. Det beror på med vilket öra man lyssnar.

Fakta är dock att Fröken Underbar är en energisk spasmig näve i luften med texter som sägs bota feber och lindra depressioner. Eller iallafall krama om en och annan ledsen själ.

Fröken Underbar bildades 2005 och samma år spelade bandet in duetten "En alldeles egen sol" tillsammans med Stefan Sundström. 2007 släpptes debutalbumet "Mod." och i augusti 2010 kom uppföljaren "Innan. Under. Efter." med fina recensioner som följd:

Fröken Underbar är:
Sandra Vilppala (text, musik, sång)
Pia Påltoft (munspel, klockspel, kör mm)
Ulf Jonsson (bas, kör)
Daniel Trobell (trummor)
Annika Olsson (piano, dragspel)
Mattias Ljung (gitarr, kör)


Mer information: www.frokenunderbar.com


Christine Hellqvist

Christine Hellqvist med vännerna Simon Ljungman och Louise Wanselius.

Sånger som går rakt in i hjärtat är sångerskan och låtskrivaren Christine Hellqvists signum. Texterna har stor innerlighet, bär sorg, förundran och längtan men har också udd, särskilt när det gäller vårt hem i universum, Jorden, som hon säger, ”är svårt förälskad i”. Musiken har rötter i både visa och country.

Tillsammans med gitarristen, sångaren och producenten Simon Ljungman har Christine nu gjort sin tredje platta, Ekon i det tysta. Där finns Louise Wanselius med på fiol och nu har den här trion tagit form. Louise har med sig folkmusiken in i låtarna och både hon och Simon bidrar med stämsång, vilket lär få sångerna att lyfta högt över Tjörns berghällar och grönskande träd. Trion kommer från Göteborg, de spelar mycket var för sig och i olika konstellationer. Alla tre har stått på många av landets scener - Simon Ljungman spelar exempelvis i Håkan Hellströms band och i Augustifamiljen och är även ledare för Sveriges största kör. .

Mer information: www.christinehellqvist.se


Axel Falk

Axel Falk debuterade som professionell visartist 1981.
Han har utbildat sig på den Individuella musikerlinjen vid musikhögskolan i Göteborg, huvudsakligen för sångpedagogen Gunnar Forshufvud.

1984-85 studerade Axel Falk den elizabethanska musik- och sångtraditionen både i Sverige och i England.

Under 8 år var han privatelev till hovsångerskan Hjördis Schymberg.
Under sina år som artist har han hunnit göra hundratals konserter samt radio- och tv-program i de flesta nordiska länderna. Han har också givit ut fem skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube. Vidare har han medverkat på ett flertal samlingsvolymer.r.

Den senaste skivan ”Mellan hav och land” är den andra med Tauberepertoar.

Falk har samarbetat med konsertgitarristen Bengt Magnusson sedan 1989.

Falk har bl.a. erhållit stipendier från Musikaliska Akademin, Konstnärsnämnden, Liseberg, Göteborgs Stad och Sten A Olsson.
1992 erhöll Axel Falk Taubestiftelsens Taubepris ur Evert Taubes minnesfond med motiveringen: ”För den breda och gedigna viskonst, som placerar honom bland de främsta vistolkarna ”.

Hemsida: www.axelfalk.se


När jag sammanfattar 2012 års Visfestival har vi kommit in i slutet av juli, sommaren har hittills inte varit mycket att glädjas över, temperaturen i morse visade på 15 grader. Men sommaren är ju inte slut ännu, vi hoppas nu på en fin augusti.

Jag får som vanligt tacka artister, medlemmar i Visans Vänner, sponsorer, Billströmska Folkhögskolan och alla övriga inblandade, utan er hade det inte blivit någon Visfestival.

Får vi leva och ha hälsan så ses vi år 2013 den 6 juli. Ha ett bra år till dess!

Tack alla för att ni finns!
// Bosse Andersson