Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2013

I år var det nionde året för vår visfestival och den blir bara bättre.

När man ser på det stora intresset och ökningen av publik så tror jag på framtiden för visan, och Tjörn är definitivt med på viskartan.

Visans Vänners medlemmar gör, som tidigare år, ett fantastiskt arbete tillsammans med Billströmska Folkhögskolans personal.

Vädret denna dag bjöd som vanligt, när vi har vår visfestival, på strålande sol från en klarblå himmel, veckan började med regntunga skyar men på festivaldagen så vände det, och sedan har det fortsatt hela sommaren (jag skriver detta den 20 augusti)

Efter den traditionella inledningen med att jag hälsade den talrika publiken välkommen till Tjörn och visfestivalen så lämnade jag över till presentatören Axel Falk.

Som vanligt bjöds det på ett varierat och uppskattat visprogram av följande visartister:

Åsa Fång
med Mats Sköldberg och Viktor Turegård

 

Rösten med lidelse och kärlek! Guldmask vinnare och 8-faldigt stipendiebelönade Åsa Fång är en artist som har “gjort allt”!

Senast har ni sett henne som leading lady på Robert Gustafssons jubileums revy på Rondo i Göteborg, samt bl.a. Cirkus i Stockholm.

Vi har även sett henne i succémusikalen Rivierans Guldgossar med bl.a. Loa Falkman och Tommy Körberg på Cirkus i Stockholm. Hon medverkade också i Jesus Christ Superstar på Malmö Opera & Musikteater . Åsa är den som sjunger rollen som Maria Magdalena på Jesus Christ Superstar CD med Ola Salo m.fl. som spelades in live från Malmö Operans uppsättning

Som gästartist är Åsa också mycket eftersökt, senast när hon tillsammans med Göteborg Wind Orchestra framförde “Gershwin” låtar i fem utsålda konserter.

“EDITH PIAF – LIVET OCH KÄRLEKEN”
Kritikerrosade Åsa Fång har gjort succé med sin föreställning “Edith Piaf – Livet och Kärleken” som spelats på Göteborgsoperan, med 15 -mannaband på Lisebergs stora scen och på turné i Västra Götaland

“En genialisk föreställnig som tar andan ur mig. Åsa Fång är lidelse, kärlek och berusning” -GT
“Stor trovärdighet. Ett magnifikt artistporträtt berättat med värme” - GP
“Åsa Fång sjunger rakt in i publikens hjärtan. Hon har gett nytt liv åt en legend” - Borås Tidning

Hemsida: www.asafang.com

Mats Sköldberg Piano och kapellmästare

Mats Sköldberg, kapellmästare och repetitör, är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg. Under de senaste tio åren har han arbetat med ett tjugotal musikaler på GöteborgsOperan så som Chicago, Cats, A Chorus Line, Les Misérables, Mary Poppins, My Fair Lady, Miss Saigon, Guys and Dolls, Evita m fl.

Han har även arbetat för bl a Göteborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater, SVT, TV4, TV3 samt ett flertal privatteatrar runtom i landet.
För GöteborgsOperans regionala verksamhet har han varit engagerad i Piaf - Livet och kärleken, Bröderna Lejonhjärta och Skönheten och Odjuret.
Mats Sköldberg på Facebook: http://www.facebook.com/mats.skoldberg

Viktor Turegård Bas
Bor i Göteborg och är verksam i de flesta musikgenrer. Utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg samt Instituto Superior des Artes i Havanna. Spelar i huvudsak kontrabas och elbas men även tuba/sousaphone och gitarr vid behov. Frilansar som basist i orkestrar, teater- och musikalföreställningar, kyrkor med mera. Arrangerar musik för stora och små ensembler. Undervisar i kontrabas och elbas.

Klipp från Youtube: www.youtube.com/watch?v=QA9cWcOkNjE

Mats Sköldberg på Facebook: http://www.facebook.com/viktor.turegard


Göran Samuelsson med Bengan Blomgren

Musiker, låtskrivare, pappa till packmopedsturnén & traktorägare så presenterar sig Göran Samuelsson. Göran har skrivit låtar sedan 1980-talet. Under åren har han spelat in 12 album, gett ut en diktsamling och sedan 1992 producerat och genomfört den uppmärksammade packmopedsturnén, just nu är han aktuell med nya albumet ”E. Samuelssons Handelsträdgård” som släpptes i oktober 2012.

Årets värmlänning 2010 bor i sitt föräldrahem i Västra Ämtervik. Huset byggdes år 1802 och ser ut som en präktig prästgård på landet. En del förbipasserande verkar tro att det är just en prästgård. – Det har hänt att folk har knackat på för att få prata med prästen och be om pengar och frälsning, säger Göran Samuelsson.

"Hur länge får vi behålla honom för oss själva?"
Hur är det möjligt att vi värmlänningar får behålla Göran Samuelsson helt för oss själva? Frågan är uppenbar efter torsdagens konsert. Göran Samuelsson är ju en av Sveriges mest sevärda artister. Det är en fullständig gåta att Göran Samuelsson bara får nationens uppmärksamhet under de få sommarveckor som hans packmopeder kuskar Värmland runt. Oavsett om vi kallar honom vissångare, singer/songwriter eller rockpoet så har han alla de egenskaper som gör en artist oemotståndlig på scenen. Han är okonstlad och underfundig, trivsamt vemodig och träffsäker men framför allt en låtskrivare av högsta klass. Det är bara att lyssna på skivorna som blir bättre och bättre för varje år.

Fler och fler upptäcker hans artistiska storhet och jag tror att vi alla unnar också stockholmare och annat folk att nu få låna en liten bit av detta värmländska svar på Bob Dylan och Leonard Cohen. Och den fantastiske Bengan Blomgren på gitarr. Sällan ser man väl en så skicklig gitarrist ödmjukt underordna sig kollektivet samtidigt som han bitvis tillåter sig att glänsa och bjuda publiken på örongodis. Om man till denna musikaliska upplevelse också lägger Göran Samuelssons humoristiska mellansnack och anekdoter, så får man en helkväll av allra bästa slag och en publik som lämnar salongen med de bredaste av leenden.

Hemsida: http://www.göransamuelsson.se


Tina Ahlin och Jonatan Stensson

Tina Ahlin
Alltid aktuella Tina Ahlin har varit verksam musiker i över 20 år. Hon spelar piano, munspel och sjunger - och har samarbetat med Hasse Alfredson, Stefan Sundström, Tomas Di Leva, Lisa Nilsson, Orup, Lorrygänget och, många, många fler. 1996 fick hon "Lovisastormen" skriven till sig av Olle Adolphsson och 1999 skrev hon till Radiosymfonikernas firande av "Svensktoppen 75 år!"

1999 började hennes samarbete med Hasse Alfredsson i revyn "Prins korv under taket" där recensionerna genomgående var lysande. Det samarbetet ledde sedan vidare till två skivor, Dramaten och Maxim-föreställningar, julshow med även Lill Lindfors på Vasan m.m.

Utöver detta har Tina släppt tre skivor - varav två; "Sommarkort" och "12 sånger av Allan Edwall" blev grammis-nominerade.Tina har också sommarpratat två gånger. Varit pianist och artist i "Så ska det låta" - och också programlett en serie uppskattade musikmöten i SVT:s "Gokväll". Där bjöd Tina in så vitt skilda gäster som Loa Falkman, Robert Broberg till Jarl Alfredius och Alf Svensson! Tina har setts i åtskillga TV-sammanhang genom åren; "Allsång på Skansen" vid 3 tillfällen, "Dobidoo", "Bingolotto", "Gokväll".

Hemsida: www.tinaahlin.se

Jonatan Stensson

Några recensioner:´
"..förhoppningsvis kan en större publik få möjlighet att upptäcka hans genialitet som låtskrivare och gitarrist."

"..blir aldrig ointressant och bjuder på de mest oväntade vändningar. Jonatan Stenson är en gitarrist som har förmågan att hitta de där udda vägarna.."
/ NERIKES ALLEHANDA

"Jonatan Stenson har lyckats få en originell touche på sin musik.. karismatisk sångare.. En bluesman att räkna med" 
/ VESTMANLANDS LÄNS TIDNING

CV som gitarrist och/eller låtskrivare: Roffe Wikström, Mikael Rickfors, Mick Taylor, Sven Zetterberg, Linda Gail Lewis, Tina Ahlin, Anna Sise, Anna Nederdal och Max Schultz, Grymlings m.fl. Bubblat på Svensktoppen 2 gånger med "Kommer inte över dig" och "Redan träffat en annan", men fick in en låt med Grymlings; "Moder Svea"!

Hemsida: http://www.jonatanstenson.com


Jack Vreeswijk och Love Tholin


Jack Vreeswijk fick sitt stora genombrott 2009 med sitt förra album Vreeswijk sjunger Vreeswijk. Efter det har Jack turnerat för fulla hus i Sverige, gjort musik till filmen ’Cornelis’ och dessutom hunnit slå igenom i Norge.

Vissångare, textförfattare, kompositör, skådespelare. Kanske mest känd som sin fars son men som också står på egna ben, vilket alla priser genom åren visar. 2000 Cornelisstipendiat, 2008 Fred Åkerström stipendiat, 2009 Johannisorden stipendiat. Kommer att ägna mig en hel del åt en gammal släkting under konserten men det blir också en del egna visor.


Jack Vreeswijk är kanske mest känd för sitt efternamn som han delar med sin ännu mer kände far Cornelis; eller ”min gamla släkting” som Jack själv säger. Han har gett ut tre album med egen musik, men på senare år har han mer och mer börjat använda det musikaliska arvet efter sin far. Jack komponerade mycket av musiken till filmen om Cornelis Vreeswijks liv, och har producerat delar av Hans-Erik Dyvik Husbys album "I ljuset av Cornelis", som kom för ett par år sedan.

Hemsida: http://www.jackvreeswijk.se


Visgruppen KAL med Viveca Lärn

Musikgruppen KAL med Viveka Lärn är en genuin västsvensk kombination som bjuder på ett mycket varierat program med humor och värme.

KAL är en av de mera framstående visgrupperna i Göteborg och har genom åren förtjänstfullt dokumenterat massor av visor från hemstaden, gamla som nya sjömanssånger. Dom sjunger även så kallade shanties, arbetarsånger från havet, sådana som sjöngs på de gamla segelskeppen där sångerna blev ett hjälpmedel i stormarna.

KAL står för Krook, Andersson, Larsson, men kan även tydas "kan alla låtar". Rötterna finns i Göteborg även om Bosse Andersson kommer från Skåne. (Vilket inte hörs, men syns) En bred och blandad repertoar med handfasta sjömansvisor blandas med lyriska texter och rock (Ella på Knippla är enligt KAL världens första rocklåt).

• Malte Krook - sång, gitarr, kontrabas, banjo.
• Bosse Andersson - sång, gitarr, kontrabas, munspel
• Christer Larsson - sång, dragspel

Klipp från Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=2fJuBCZkfJc

Viveca Lärn är född i Göteborg. Hennes pappa var journalist och tecknare på stadens båda största dagstidningar. Redan i tioårsåldern hade Viveca bestämt sig för att hon ville ägna sig åt att skriva, och hon började tidigt praktisera och sommarjobba som journalist.

Som författare debuterade hon 1975 med barnboken Stoppa pressarna! som utspelar sig i tidningsmiljö. Sedan dess har Viveca skaffat sig en stor publik både genom sina många uppskattade barnböcker, men även genom sina romaner med motiv från Göteborg och Västkusten.

Berättelserna om människorna på Saltön fick en miljonpublik när de blev TV-serie. Hon medverkar också regelbundet med krönikor i GP. Det är framför allt humorn och den pricksäkra realismen som gjort henne så älskad, men också hennes psykologiskt skarpsynta blick och allvaret som låter de humoristiska inslagen framträda i en ännu tydligare relief

Hemsida: www.vivecalarn.com

Ekenskisen och Kal kommer i dispyt om skärgårdar.
- Snacka inte, säger Sune. Vi har massor med öar som sträcker sej ända ut till Gotland och Öland.
- Det var la inget... vi har Donsö och Styrsö... och där utanför ligger hela jävla England!


Jannike Stenlund och Marie Nilsson med band

Sångerskan och violinisten Jannike Stenlund är uppväxt i Lycksele och sedan nerflyttad till Malmö för att studera vid Musikhögskolan. Förutom samarbetet med Marie Nilsson turnérar hon flitigt med olika konstellationer. Hon har spelat med artister som Sanna Nielsen, Lagaylia Frazier, Anne-Lie Rydé, Calle Kristiansson, Mats Ronander och är sedan 2009 fast medlem i Dan Hylanders Orkester. Hon har vunnit artistpriset i Sveriges Radio P4:s tävling Gulddunken och har som soloartist släppt ett flertal produktioner, bland annat EP:n ”Poor naked sheep” från 2009 och singlarna ”Tomorrow can wait” (2009) och ”Längtan som ingen kan se” från 2011.
 


Marie Nilsson är uppvuxen utanför Karlskrona men bor sedan flera år tillbaka i Malmö där hon har studerat vid Musikhögskolan. Hon är i huvudsak sångerska och pianist och har länge gjort konserter i olika konstellationer, de senaste åren framför allt med eget material. I december 2011 släpptes debutalbumet ”Mellan Ekeryd och Paris” och under de senaste två åren har hon bland annat haft två sånger i länsfinal i den rikstäckande tävlingen Svensktoppen Nästa. Hon har även haft flera sånger på Sveriges Radio P4:s Blekingetopplista, t.ex. ”Hope” från debutalbumet som under början av 2013 tog hem listans förstaplats.

Tillsammans med Simon Frödeberg från Hässleholm, Niklas Bennerholm från Växjö och Nicklas Raab från Helsingborgstrakten framför de sina sånger som handlar om livets olika ansikten ur vinklar och vrår. Samtliga musiker i bandet har studerat vid Musikhögskolan i Malmö och är aktiva i olika konstellationer. Sättningen är slagverk, bas, gitarr, piano, fiol, dragspel och stämsång i olika kombinationer. Musiken präglas av visa och pop med en skirande folkton och kommer nära hjärtat.

Hemsida: www.jannikestenlund.se & www.marienilsson.nu


Lotta Rossövik

Lotta Rossövik, som har sina rötter på Orust har inspirerats av, dels sin musikaliska släkt men också av den svenska visskatten. Lotta sökte sig till Nordiska Visskolan i Kungälv och gick där året 1995-1996.

Där utvecklades hennes röst och med åren har hon sedan funnit sitt eget personliga sätt att tolka och framföra visor.

Lotta har en härlig förmåga att möta sin publik med närhet och glimten i ögat. Hon blandar gärna historier och anekdoter ur livet i sitt program. Visor hämtar hon allt ifrån Taube till nutidens vis författare.

Hon har deltagit i ett otal konserter i Väst-Sverige men återkommer alltid till sin bas på Orust, där hon har sitt hjärta.

Spelade 2007 in CD skivan: ”Visor från mormors trädgård” tillsammans med Karl-Gunnar Malm från Göteborg.

2009- 2010 genomförde Lotta, tillsammans med Karl-Gunnar Malm och Lennart Andersson en bejublad turné med ca 25 konserter i Västra Götaland, arrangör Musik i Väst, Göteborg.

Mellan 2003 och 2011 har Lotta deltagit på 7 konserter i Södra Norge, tillsammans med en av Norges främsta vissångere och tolkare av Evert Taube nämligen Jan Engervik.

2012 fick Lotta Orust Kulturpris med motivering:
”Lotta har under många år spridit sådan glädje, både för unga och gamla, med sina visor och sitt fantastiska berättande. Hon värnar om vår kulturskatt i visan, gärna på Orustmål. Ingen går oberörd från Lottas visuppträdande. Hon sätter även Orust på kartan när hon uppträder utanför kommunen.”

Juni 2013 kommer Lotta ut med sin nya soloplatta ”Hem”.


Axel Falk

Axel Falk debuterade som professionell visartist 1981.
Han har utbildat sig på den Individuella musikerlinjen vid musikhögskolan i Göteborg, huvudsakligen för sångpedagogen Gunnar Forshufvud.

1984-85 studerade Axel Falk den elizabethanska musik- och sångtraditionen både i Sverige och i England.

Under 8 år var han privatelev till hovsångerskan Hjördis Schymberg.
Under sina år som artist har han hunnit göra hundratals konserter samt radio- och tv-program i de flesta nordiska länderna. Han har också givit ut fem skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube. Vidare har han medverkat på ett flertal samlingsvolymer.r.

Den senaste skivan ”Mellan hav och land” är den andra med Tauberepertoar.

Falk har samarbetat med konsertgitarristen Bengt Magnusson sedan 1989.

Falk har bl.a. erhållit stipendier från Musikaliska Akademin, Konstnärsnämnden, Liseberg, Göteborgs Stad och Sten A Olsson.
1992 erhöll Axel Falk Taubestiftelsens Taubepris ur Evert Taubes minnesfond med motiveringen: ”För den breda och gedigna viskonst, som placerar honom bland de främsta vistolkarna ”.

Hemsida: www.axelfalk.se