Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2014

I år var det 10-årsjubileum för visfestivalen som vi firade tillsammans med underbara artister.

Årets visfestival hade inte någon rekordpublik, vilket säkert berodde på slutspelet i fotbolls VM som gjorde att vi tappade en del manliga besökare.

Och som vanligt gör Visans Vänners medlemmar ett fantastiskt arbete tillsammans med Billströmska Folkhögskolans personal.

En kall och ostadig juni med låga temperaturer gjorde oss oroliga för festivaldagen, men vi har den högre makten med oss, på festivaldagen slog vädret om och vi fick sol och det blev en härlig varm sommarkväll.

Efter den traditionella inledningen med att jag (Bosse Andersson) hälsade den talrika publiken välkommen till Tjörn och visfestivalen så lämnade jag över till presentatören Axel Falk.

Som vanligt bjöds det på ett varierat och uppskattat visprogram av följande visartister:

 

Mats Westling och Cecilia Wennersten

 


Mats Westling
Slog igenom med låten “Perfekt” 2008, hämtad från albumet ”Café Jacob”. Mats är en kille som varit i branschen i många år. På sina plattor och live har han jobbat med andra Svenska artister, som Björn Olsson, Idde Schultz, Jill Johnson m fl. Han har varit skivartist i Frankrike, haft en huvudroll på Göteborgsoperan, gjort filmmusik – ja, listan kan göras lång. I år är Mats albumaktuell med nya plattan ”Fågelvägen” som släpptes den 14 mars. Den är producerad av Hans Asteberg (Mando Diao, Eldkvarn m fl) och Mats själv. I samband med releasen gör han och bandet release spelningar i 8 städer.

Hemsida: http://www.matswestling.se


Cecilia Wennersten
Upptäcktes då hon var med i "Sikta mot stjärnorna" 1994. Hon imiterade då Mariah Carey och var väldigt nära att hamna i finalen (som vanns av Olle Nilsson/John Lennon). Trots utebliven finalplats blev hon uppringd av Nanne Grönvall och fick frågan om hon kunde tänka sig att ställa upp i Melodifestivalen med en låt skriven av "One more time". Svaret var givetvis JA ! 1995 kom det stora genombrottet i Melodifestivalen med låten "Det vackraste". Den kom på andra plats bara 3 poäng efter segrande "Se på mig" med Jan Johansen. Detta var dock inget Cecilia deppade över utan genombrottet var ändå ett faktum. Debutalbumet spelades in och släpptes strax innan midsommar samma år. Albumet "Cecilia Vennersten" såldes i närmare 200.000 exemplar och singeln "Det vackraste" har sålt ca 100.000 ex. Under sommarmånaderna låg "Det vackraste" 1:a på svenska singellistan under 7 veckor och var en av de mest spelade låtarna i radio under hela året. I början av 1996 tilldelades Cecilia en Grammis för Årets låt 1995. Än idag den enda låt från melodifestivalen som har fått detta pris. 1997 kom album nummer 2 "Till varje leende, en tår". Det producerades av Cecilias barndoms idol Johan Ekelund (Ratata) tillsammans med Anders Bagge.

Hemsida: http://www.ceciliavennersten.com


Stefan Ljungqvist

Stefan Ljungqvist är utan tvekan en av våra mest folkkära artister. Men så har han också sysslat med det mesta inom svensk underhållning. Stefan känner sig lika hemma på operascenen som när han är med och skördar framgångar på Svensktoppen eller framträder med visor på en visfestival. För TV-publiken är kanske Stefan Ljungqvist mest känd som polisman Larsson i den mycket populära serien Polisen i Strömstad där han som fumlige Larsson tog TV-tittarna till sina hjärtan. Stefan har också gjort egna TV-program och ett antal radioprogram, flera egna skivor hör också till meriterna.

Stefan Ljungqvist är född och uppvuxen i Göteborg - började som gossopran i skolkören. Stefan började 1966 solokarriären som Trubadur X. Efter tre år på scenskolan i Göteborg och ytterligare sångstudier arbetade han under tre säsonger på Borås Stadsteater. Under årens lopp har Stefan deltagit i sju av Hagge Geigerts uppsättningar på Lisebergsteatern. Han har dessutom gästspelat på Storan i Göteborg både som Dolittle i My Fair Lady och som Tevje i Spelman på Taket. På Malmö Stadsteater har han spelat i Teaterbåten och på Länsteatern i Skaraborg i Spelman på Taket. Under en säsong gästspelade Stefan dessutom i Mats Ljungs revy i Skara. Stefan har en mycket bred repertoar. Han kan titulera sig såväl skådespelare, trubadur, estradör, operasångare, film- och TV-artist. Stefan spelar hösten 2013 och våren 2014 Lurch i musikalen "Familjen Addams", på Lorensbergsteatern. "Stefan Ljungqvist som Lurch är faktiskt obeskrivlig!" GT/Expressen"

Hemsida: http://www.stefan-ljungqvist.seIngmari Dalin och Harald Treutiger

"KAL å ADA nu å änna då va". Harald Treutiger och Ingmari Dalin är utsedda till de officiella KAL och ADA under 2013 och 2014. Vad passar då inte bättre, i detta hedersutnämnande, än att sprida orden med visor och humor? Detta framträdande i sann Göteborgsanda blir en djupdykning i ämnet.” Med ett sång och musikprogram om Kal och Ada i nutid och dåtid. Massor av låtar och skrönor om Göteborg och Göteborgska fenomen. Mellan romantisk glädje och melankolisk nerv hittar man Ingmari Dalins sätt att sjunga visor. Ingmari har en gedigen musikalisk utbildning och har uppträtt i en mängd sammanhang; radio, TV och visfestivaler i och utanför Sverige.

Lyssna på inslag från programmet "KAL å ADA nu å änna då va" via länken: http://www.youtube.com/watch?v=8PMRKeP2bpg

Några pressröster och utlåtande:
"..En lättsam, glad, humoristisk och mycket professionell föreställning..." Ingrid Uhlman program-och konferensansvarig på Bohusläns Museum 21 aug.2013" angående kal och Ada-progammet.

Hemsida:
www.ingmaridalin.se
www.haraldtreutiger.se/pa-scen


Ewert Ljusberg

Ewert Ljusberg är en av våra största vissångare och underhållare. Med sin starka karisma och sina roande och tänkvärda program lockar han publiken ut på vådliga färder mellan komik och tragik. Juryn som gav honom Fred Åkerströmstipendiet 1989 beskrev honom som ”en fullödig konstnär och entertainer som tar ut svängarna med en repertoarbredd och röstresurser som speglar viskonstens alla möjligheter från finstämd lyrik till frustande burleskeri, från kraftfull dramatik och medmänskligt engagemang till dialektala klurigheter och träffsäkra parodier”.

Hemsida: www.ewertljusberg.se
Maria Lindström

Maria Lindström sjunger - egna sånger och en mängd andras sånger. Svenska vis-skatten, 60-tals-hits, stora amerikanska sångboken, franska bitar, spanska bitar, danska bitar, en o annan finsk…

Skriver - sånglyrik, till mig själv och andra, dikt, dramatik.
Spelar - gitarr. Och en del piano. Munspel, elbas, slagverk. Har spelat tvärflöjt och trumpet, teater, komik, stand up…

Kort biografi:
Stockholmare från innerstan. Flyttade som nittonåring till Lund, därefter till Malmö där studier bedrevs till nästan färdig musiklärare. Omhändertogs i stället av fri teatergrupp, Garderobsteatern, som musiker först, sedermera skådespelare. Var med i elva år. Frilansar sedan teatern lades ner 1988. Egna föreställningar började i teaterns regi 1983. Flyttade tillbaks till hemstaden 2001. Har då och då gitarrelever -i övrigt: sjunger, skriver, spelar.

Malmö stads kulturstipendium 1984 och stora kulturpris 2001
Skapstipendium 1997
Radio Malmöhus kulturpris 1998
Skaps och visarkivets Olrog-stipendium 2000
Stockholms Visans Vänners pris 2003
Birger Sjöberg-stipendiet 2004
Levelii stipendium 2004
Nyköpings kommuns Olrog-stipendium 2010
Skaps stipendium till Fred Åkerströms minne 2012

“Hon borde för länge sedan fått Cornelispriset. Humor, vemod och ömsinthet samsas med sorg och glädje.” SvD 5 p (av 6)

“Hon är en av Sveriges bästa vissångerskor och sångpoeter” Ystads Allehanda 4 p (av 5)

“Underfundiga vändningar som skenbarligen är konstlösa men rymmer fin ironi… hon står Birger Sjöbergs småstadsmikrokosmos nära men gömmer sig inte bakom ett alter ego utan är sig själv. Man påminns också om Povel Ramel i de dansanta, ibland småjazziga rytmerna.” SDS 4p (av 5)

”Musiken som bygger på influenser från jazz, kabaret och den breda vistraditionen är så välkomponerad att allt låter enkelt. Maria Lindström tillhör de bästa visartister vi har, låt oss hoppas att fler upptäcker det.” Pontus Juth – Lira (Lira gillar*)

Veckans CD: ”Maria Lindströms melodier, gitarr och röst följer Strindbergs ord likt en skugga, som en reskamrat i livet och på jorden. Så nära intill.” Bengt Eriksson, Arbetet Kultur

”M.L. har aldrig fått det genomslag hon är värd, kanske blir det ändring på det nu när hon tagit sig an självaste August Strindberg. …närmat sig materialet med lagom brist på respekt…väl anpassad till respektive text.” Lars Johansson, Skånska Dagbladet

Hemsida: www.unclemary.nu


Stinas Visor

Stinas visor är visbandet som tog Liseberg med storm när de vann Göteborgsfinalen av Svensktoppen nästa. Det var sommaren 2010 och vinnarlåten Tågresa gick varm i P4. Sedan dess har bandet spelat på många visscener och kyrkor runt om i Sverige och håller just nu på att färdigställa sitt första album. Stinas visor handlar om att leva i Sverige idag, om husdrömmar, vädrets makter, kärlek på distans och andra I-landsproblem.

Det mesta utspelar sig i Göteborg, som också är bandets hemstad. Smäktande ballader i folkviseton, svängigare låtar med inslag bluegrass och enkla, men tänkvärda texter är några av gruppens kännetecken.


Stinas visor består av:
Stina Klintbom, sång
Magnus Markling, mandolin och tin whistle
Mirjam Simonsson, fiol
Andreas Nordanstig, gitarr
Johan Bengtsson, kontrabas


Anna Döbling & Wesley Koivumäki

Anna Döbling

Visartist och vispoet med ena benet i fransk chansontradition och det andra i den svenska vistraditionen. Har hittills givit ut tre soloalbum varav två med eget material: Anna Döbling 2007, Vem som helst 2010, En gång hörde jag en melodi – Anna Döbling sjunger Barbro Hörberg 2012. Nu aktuell med singeln ”Vardag”.

Har tilldelats Olrog-stipendiet 2003 samt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden 2006, 2007.

Har sedan 1998 framträtt på ett otal visfestivaler och viskonserter i Sverige, Norge, Finland och Åland med eget material, med blandade visprogram och med Barbro Hörberg-föreställning.

Hemsida:www.annadobling.com

Wesley Koivumäki
Välkänd trubadur i Svenskfinland och har varit verksam sedan 1980-talet. Han har i Sverige spelat på flera olika scener, bl a på Falkenbergs Visfestival, Holmöns Visfestival, Stockholms Visfestival och Steninge Visfest.

Hemsida:www.facebook.com/wesley.koivumaki


Axel Falk

Axel Falk debuterade som professionell visartist 1981.
Han har utbildat sig på den Individuella musikerlinjen vid musikhögskolan i Göteborg, huvudsakligen för sångpedagogen Gunnar Forshufvud.

1984-85 studerade Axel Falk den elizabethanska musik- och sångtraditionen både i Sverige och i England.

Under 8 år var han privatelev till hovsångerskan Hjördis Schymberg.
Under sina år som artist har han hunnit göra hundratals konserter samt radio- och tv-program i de flesta nordiska länderna. Han har också givit ut fem skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube. Vidare har han medverkat på ett flertal samlingsvolymer.r.

Den senaste skivan ”Mellan hav och land” är den andra med Tauberepertoar.

Falk har samarbetat med konsertgitarristen Bengt Magnusson sedan 1989.

Falk har bl.a. erhållit stipendier från Musikaliska Akademin, Konstnärsnämnden, Liseberg, Göteborgs Stad och Sten A Olsson.
1992 erhöll Axel Falk Taubestiftelsens Taubepris ur Evert Taubes minnesfond med motiveringen: ”För den breda och gedigna viskonst, som placerar honom bland de främsta vistolkarna ”.

Hemsida: www.axelfalk.se