Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2015

Så har vi då avverkat vår 11:e visfestival med ytterligare en helt underbar blandning av visartister.

Efter en kall inledning av sommaren med juni som den, tycker vi, kallaste försommarmånaden på flera år så var man nervös för hur det skulle gå med vår så väderberoende visfestival.

Men som på ett under så ändrade sig vädret och dagen före festivalen så slog vädret om och vi fick nog sommarens varmaste dagar.

Vi tackar vår trogna publik som stöttar oss med att återkomma år efter år, och det beror, hoppas jag, på att vi bjuder på bra artister.

Och som vanligt gör Visans Vänners medlemmar ett fantastiskt arbete tillsammans med Billströmska Folkhögskolans personal och våra underbara artister.

Efter den traditionella inledningen med att jag (Bosse Andersson) hälsade den talrika publiken välkommen till Tjörn och visfestivalen så lämnade jag över till presentatören Axel Falk.

Som vanligt bjöds det på ett varierat och uppskattat visprogram av följande visartister:

 

Py Bäckman & Janne Bark

 


Py Bäckman och Janne Bark. Två namn som borgar för kvalitet. Tillsammans har de skapat musik där helheten är större än summan av delarna. En tidlös samling låtar med smakfull instrumentering, starka melodier och texter som har det där lilla extra!

Py Bäckman kan se tillbaka på en lång och gedigen karriär som sångerska, textförfattare och kompositör. Raj Montana Band och Nordman är bara två av de framgångsrika namn hon är förknippad med.
 


Janne Bark fick sitt stora genombrott fick han som gitarrist tillsammans med Ulf Lundell, som han fortfarande spelar med. Han har också varit en tredjedel av Triad och spelat med en lång rad artister.Hemsida: http://www.facebook.com/pybark


Musikgruppen KAL med Viveca Lärn

Musikgruppen Kal med Viveka Lärn är en genuin västsvensk kombination som bjuder på ett mycket varierat program med humor och värme.

KAL är en av de mera framstående musikgrupperna i Göteborg och har genom åren förtjänstfullt dokumenterat massor av visor från hemstaden, gamla som nya sjömanssånger. Dom sjunger även så kallade shanties, arbetarsånger från havet, sådana som sjöngs på de gamla segelskeppen där sångerna blev ett hjälpmedel i stormarna.

KAL står för Krook, Andersson, Larsson, men kan även tydas "kan alla låtar". Rötterna finns i Göteborg även om Bosse Andersson kommer från Skåne. (Vilket inte hörs, men syns) En bred och blandad repertoar med handfasta sjömansvisor blandas med lyriska texter och rock (Ella på Knippla är enligt KAL världens första rocklåt).

• Malte Krook - sång, gitarr, kontrabas, banjo.
• Bosse Andersson - sång, gitarr, kontrabas, munspel
• Christer Larsson - sång, dragspel

Klipp från Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=2fJuBCZkfJcÅsa Jinder

Åsa är en var våra mest folkkära folkmusiker som tidigt breddat sina och nyckelharpans domäner genom att skriva texten på Årets låt på svensktoppen 2001 Av längtan till dig, spelat på Nobelfesten 1988, vinna Eurovision Song Contest för Norge 1995 och göra duett med Yngwie Malmsteen 2002.

Hon har turnerat flitigt de senaste 35 åren (!) och inte bara i Sverige utan i stort sett hela världen. Hon spelar, komponerar, arrangerar och producerar, skriver texter och sjunger, när hon inte sätter upp sin egen musikteater.

Det finns något närmast sakralt i hennes kompositioner och hon har ett fint, enkelt tonspråk. Hennes sång tillsammans med hennes vackra melodier adderat med hennes inspirerande tilltal blir till en helhetsupplevelse som berör på djupet.

Hemsida: http://www.asajinder.comMartin Bagge

Martin Bagge har sedan 1990-talets första hälft skaffat sig en särställning som Bellmanssångare, hans föreställningar kryddade med skådespeleri, burleskeri och komik har rönt stor uppmärksamhet hos publik och press runtom i Norden och i Tyskland. Med en kopia på Bellmans instrument (citrinchen) gör han "Fredmansk enmansteater", tillsammans med Harald Svensson på piano och Jonas Franke-Blom på kontrabas och cello. Från Bellman har han letat sig tillbaka i tiden, och gör också program kring visdiktarna Lasse Lucidor och Olof von Dalin. En tredje sida visar upp kompositören Martin Bagge med tonsättningar av bl.a Elisabet Hermodssons och Harry Martinsons lyrik. Som arrangör och kompositör har Martin Bagge uppmärksammats i en rad sammanhang, alltsedan starten med musikgruppen Vindharpa på 1980-talet. För många svenska körsångare är han ett välbekant namn, bl.a. genom arrangemang av Alf Hambes visor. Bagges version av Robert Brobergs ”Båtlåt” har sjungits av hundratals svenska körer.

Gruppmedlemmar:
Martin Bagge, gitarr och sång
Harald Svensson, piano
Jonas Franke-Blom kontrabas och cello

Pressröster:
”...en lysande Bellmanstolkare, en av våra allra främsta” Göran Hassler, Kulturens Värld

”...succé igen, detta är en upplevelse att leva länge på!” Janne Höijer, Eskilstuna-Kuriren

"Bagge gör Fred Åkerström rangen stridig" - Jyllands-Posten

”Tidens mest markante Bellman-fortolker. Man blir simpelthen beruset" - Berlingske Tidende"Heléne Jonsson tillsammans med Arne Murby och Henrik Aronsson

Heléne Jonsson är en professionell och driven sångerska, artist och violinist med stor erfarenhet av artist och frilanslivat. Bosatt utanför Göteborg , men har Sveriges avlånga land som arbetsplats.

Utbildad vid musikhögskolan i Göteborg och började tidigt ta violin, piano och sånglektioner.

Heléne Jonsson har medverkat vid ett flertal produktioner på Göteborgsoperan.

I höstas medverkade hon i musikalen Singin in the rain på Skövde stadsteater och jobbar just nu med regissören Sonja Gube i Cabaret Burlesque samt ett projekt om Marilyn Monroes liv och karriär, som under hösten 2015 kommer att framföras på olika scener i Göteborg.

En artist med bredd och styrka som har upptäckt att Mozart och Bach svänger lika skönt som Nat King Cole och Duke Ellington.

Klicka på länken här så kommer du till några av Helens upplagda videos på You tube.

http://youtu.be/bxktwf2j2NE -From the American songbook
http://youtu.be/s7DO_wp5LF8 - Tango Jalouise/Violin

Arne Murby är utbildad pianist på Musikhögskolan i Göteborg. Han arbetar som frilansande kapellmästare och arrangör. Arnes arbetsfält spänner över många genre alltifrån jazz ,pop och rock till klassiskt. Han har spelat med många av Sveriges mest kända artister .I våras va han musical director för Cats som spelades på Balett akademien i Göteborg. Under sommaren hörs som vanligt Arne med Lisebergsorkestern.

Henrik Aronsson. Basist och värmlänning av börd men inbiten Göteborgare sedan 20 år och har arbetat som frilansande musiker under denna tid i många skiftande sammanhang. Jobbar även med jamklubben Playhouse på legendariska jazzklubben Nefertiti och undervisar på Ingesunds Musikhögskola.

Ursprungligen och alltjämt fast förankrad i jazzen, har Henrik spelat med namnkunniga jazzmusiker som bl.a. Nisse Sandström, Nils-Bertil ”Bert” Dahlander, Lew Soloff, Thomas Frank, Gilbert Holmström, Katrine Madsen, Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Hanna Elmqvist, Peter Almqvist, Bohuslän Big Band m.fl.

Därtill har Henrik medverkat i en stor mängd shower, föreställningar och kompat många artister, bl.a. Ronnie Hartleys promenadorkester, Bingolotto, Galenskaparna Casinofeber, Gothenburg Wind Orchestra, Charlotte Perrelli, Tina Ahlin, Helene Frivol, ergreifend schön” Der Nordschleswiger, Sjöholm, Anna-Lena Brundin m.fl.
Sanna Hogman med band

När sångerskan och låtskrivaren Sanna Hogman släppte sitt debutalbum ”Buss 18 till dig” (2013) översköljdes hon av kritikerkårens hyllningar. Musikjournalisten Jan Gradvall skrev bl. a. att: ” Hon har potential att nå en lika stor publik som Melissa Horn och Marie Bergman. Det är väldigt sällan man hör album med nya artister som är så här välskrivna och superbt välarrangerade." Nu är hon aktuell med uppföljaren ”Medan tid är ska vi ro” som släpptes i januari 2015 och som också den fått mycket fina recensioner. Hon medverkade nyligen i Go´kväll tillsammans med Esbjörn Hazelius som hon sjöng singeln "Orden med och som släpptes i november 2014 och en musikvideo spelades in.

Sång, Sanna Hogman sång
Bas, Viktor Turegård
Trummor, Per Svenner
Gitarr, Henrik Cederblom
Saxofon, Carl-Henrik Fernandi
Piano, John Holmström

Hemsida: www.sannahogman.seOla Aurell

Ola Aurell skriver och framför humoristiska sånger. Han har synts i RAW på kanal 5, hörts i flera humorsammanhang i P3, och gjort stor succé på visfestivaler och humorscener över hela landet. Han arbetar även som improvisationskomiker.

I maj 2012 släpptes hans första skiva Tio sånger med sensmoral, och 2013 kom uppföljaren Sagor för trasiga barn, som producerats av Johan Johansson

Några reaktioner:
”Oj säger jag bara. Ola Aurell. Här finns kombinationen Povel Ramel, Hasse/Tage i en kombination av sjungande stand up comedian.

Ola Aurell: Improvisationens mästare. Ordkonstnärens möjliga och omöjliga mästare”

Dagens Nyheter
”En ny stjärna på den svenska vishimlen” ”Så underbart skruvad humor” Betyg 4 fjädrar

Recension från VästerviksTidningen 13/7 2012:
”…Efter lite prat om Jimmy Åkesson från den säkre konferencier Trampe är det Ola Aurells tur. Den sjungande komikern, han presenteras så, börjar försiktigt på sitt karaktäristiskt spelat osäkra sätt. Han är en stor underhållare och han skaffar sig garanterat många nya fans den här kvällen. En låt om föräldrar som går i ”tonår” istället för barndom mottas med skrattsalvor som ekar ut över Gamlebyviken. När publiken uppmanas att sjunga med i rubriken ”man kan göra många saker med en katt” börjar många skratta redan innan roligheterna som följer. Det är klockrent och väldigt roligt. Hans stela framträdande kontrasteras av orden som strömmar ur munnen. Af Trampe blir tvingad att kalla in Aurell igen. Publiken kräver det.”


Axel Falk

Axel Falk debuterade som professionell visartist 1981.
Han har utbildat sig på den Individuella musikerlinjen vid musikhögskolan i Göteborg, huvudsakligen för sångpedagogen Gunnar Forshufvud.

1984-85 studerade Axel Falk den elizabethanska musik- och sångtraditionen både i Sverige och i England.

Under 8 år var han privatelev till hovsångerskan Hjördis Schymberg.
Under sina år som artist har han hunnit göra hundratals konserter samt radio- och tv-program i de flesta nordiska länderna. Han har också givit ut fem skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube. Vidare har han medverkat på ett flertal samlingsvolymer.r.

Den senaste skivan ”Mellan hav och land” är den andra med Tauberepertoar.

Falk har samarbetat med konsertgitarristen Bengt Magnusson sedan 1989.

Falk har bl.a. erhållit stipendier från Musikaliska Akademin, Konstnärsnämnden, Liseberg, Göteborgs Stad och Sten A Olsson.
1992 erhöll Axel Falk Taubestiftelsens Taubepris ur Evert Taubes minnesfond med motiveringen: ”För den breda och gedigna viskonst, som placerar honom bland de främsta vistolkarna ”.

Hemsida: www.axelfalk.se