Navigera här
Hem
Festivalens program
Artister på festivalen
Kurser & seminarier
Festivalområdet
Biljetter
Logi & vägbeskrivning
Sponsorer
Länkar
Om Visans Vänner
Festivalbilder
Festivaldagbok
Kontakta oss


 

 

Festivaldagbok 2016

Visans Vänners medlemmar gör, som tidigare år, ett fantastiskt arbete tillsammans med Billströmska Folkhögskolans personal och som vanligt bjöds det på ett varierat och uppskattat visprogram av våra artister.

Ett stort tack till publik och artister.

Trots en regnig förmiddag så blev vädret riktigt bra, så när gruppen Quinnoväsen startade festivalen då visade sig en värmande sol.

Alla artisterna levererade musik, sång, humor och glädje och det blev en oförglömlig eftermiddag och kväll.

Med tanke på vädret som vi vaknade upp till på lördagen och hur vädret var hela förmiddagen så var publiksiffran mer än 700 pers. väldigt bra. Tyvärr, ni som inte kom missade en kanonföreställning. Denna dem 12:e visfestivalen tycker jag personligen var den bästa som vi hållit.

Som vanligt bjöds det på ett varierat och uppskattat visprogram av följande visartister:

 


Östen med Resten

Östen med Resten är en musikgrupp från Hälsingland som spelar uteslutande akustisk musik. De musikaliska rötterna återfinns i den svenska folkmusiken.

Gruppen bildades 1985. Lasse Berghagen döpte om dem till Östen mä Resten vid ett tillfälle. Östen med Resten blev rikskända när de fick leda SVT:s caféprogram från Sundsvall i början av 1990-talet.

Gruppen har deltagit i Melodifestivalen där de framförde låtarna Hon kommer med solsken och Maria. De ställde även upp i 2006 års upplaga av Melodifestivalen med låten Ge mig en kaka till kaffet, skriven av Thomas G:son.

Medlemmarna är Jens Kristensen, Östen Eriksson, Staffan Lindfors och Gunnar Morén.

När Östen med Resten uppträder finns det en genuin spelmanstradition i grunden. Lägg därtill en stor portion humor. Då har du bandets så uppskattade koncept.

Livespelningar med mycket musik och humor är vad publiken vill att Östen med Resten levererar. Och levererar gör de.

Något som alltid är gruppens signum: Musikaliskt finlir, musikalisk humor. Så kan showen sammanfattas. Missa inte denna föreställning. Speciellt om du gillar att garva och dessutom gillar musik.

Hemsida: http://www.ostenmedresten.se


Cajsa Stina Åkerström

CajsaStina Åkerström döpt efter Fredmans första epistel (C. M. Bellman). Tillsammans med pappa Fred framträdde hon tidigt i olika sammanhang, bl.a. på Konserthuset i Stockholm 1980 med visor av vispoeten Fritz Sjöström samt vid Visfestivalen i Västervik 1979. Under skoltiden spelade hon tvärflöjt, piano och studerade sång. Efter faderns död, lade CajsaStina musiken åt sidan. Flyttade sedermera till Lund och utbildade sig till arkeolog. Lärde sig efterhand på lediga stunder att spela gitarr och började skriva egna låtar. Som anställd vid Kalmar Läns Museum kom hon i kontakt med en reporter i samband med en grävning och blev erbjuden att medverka i ett radioprogram.

1991 framträdde hon för första gången live med eget material i radio och övergick sedan successivt helt till musiken.

Aktuell med senaste skivan "Vreden och stormen".

Cajsa Stina Ackompanjeras på piano av Peter Nilsbo.

Hemsida: http://www.cajsastina.se


Quinnoväsen

 


De sex medlemmarna i gruppen Quinnoväsen har känt varandra i ca 10 år. Gemensam nämnare är Visans Vänner i Uddevalla och Göteborg. De sjunger också enskilt och alla är vana vistolkare så texten i visorna är mycket viktig. Repertoaren består både av den klassiska visrepertoaren och nyare visor, också sådana som medlemmarna skrivit själva. Utmärkande för gruppens framträdande är deras variation av instrument med gitarr, ukulele, bas, nyckelharpa och flöjt, mycket rytm och en tät stämsång, som lyfter många visor till en ny dimension.

Gruppen består av:
Ingmarie Romell
Ann-Britt Karlsson
Ann-Catrine Persson
Eva Simmons
Birgitta Gunnarsson
Eva Olivia SamuelssonLotta Rossövik
med Haga-Lennart

Lotta och Lennart har en härlig förmåga att möta sin publik med närhet och glimten i ögat. De blandar gärna historier och anekdoter ur livet i sitt program visor hämtar de i allt från Taube till nutidens författare! Lotta har även en bred repertoar på Orustdialekt.

Lotta har deltagit i ett otal konserter i Väst-Sverige men återkommer alltid till sin bas på Orust, där hon har sitt hjärta.

2012 fick Lotta Orust Kulturpris med motiveringen:
"Lotta har under många år spridit sådan glädje, både för unga och gamla, med sina visor och sitt fantastiska berättande. Hon värnar om vår kulturskatt i visan, gärna på Orustmål. Ingen går oberörd från Lottas visuppträdande. Hon sätter även Orust på kartan när hon uppträder utanför kommunen"

Hemsida: http://www.lottarossovik.seGåke med Pierre Eriksson

Musiken har funnits från början. Pappa Ville med dragspelet, broder Oas lånade gitarr och hyresgästernas resegrammofon med Evert Taubes målande texter.

- Första gången jag framträdde var jag elva år och fick 20 kronor för ett framträdande i Flatö kyrka, berättar Gåke. Efter några ungdomsband blev det dansband. Men det var först för tjugo år sedan som jag kunde ta mig an Evert Taubes visor på riktigt.

Under hela dansbandstiden kände Gåke att det saknades någonting. Det var visorna, framförallt Taube. Saknaden försvann när han 1993 fick jobb som hustrubadur på Handelsman Flink där han fortfarande är engagerad. 1998 fick Gåke en förfrågan att medverka på Taubespelen och gjorde så varje år fram till 2003. Uppmärksamheten från Taubespelen och Handelsman Flink samt de utgivna CD-skivorna har gjort att Gåkes rykte som trubadur bland visfolk har spridits och att han idag engageras runt om i både Sverige och Norge.

Gåkes förmåga att tolka Taube gav honom 1999 ett stipendium ur Gösta Taube Minnesfond.

Gåke kommer till oss på Tjörn tillsammans med sin trogne vapendragare Pierre Eriksson på dragspel.

Hemsida: http://www.gake.se


Axel Falk

Axel Falk debuterade som professionell visartist 1981.

Han har utbildat sig på den Individuella musikerlinjen vid musikhögskolan i Göteborg, huvudsakligen för sångpedagogen Gunnar Forshufvud.

1984-85 studerade Axel Falk den elizabethanska musik- och sångtraditionen både i Sverige och i England.

Under 8 år var han privatelev till hovsångerskan Hjördis Schymberg.

Under sina år som artist har han hunnit göra hundratals konserter samt radio- och tv-program i de flesta nordiska länderna. Han har också givit ut fem skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube. Vidare har han medverkat på ett flertal samlingsvolymer.r.

Den senaste skivan ”Mellan hav och land” är den andra med Tauberepertoar.

Falk har samarbetat med konsertgitarristen Bengt Magnusson sedan 1989.

Falk har bl.a. erhållit stipendier från Musikaliska Akademin, Konstnärsnämnden, Liseberg, Göteborgs Stad och Sten A Olsson.

1992 erhöll Axel Falk Taubestiftelsens Taubepris ur Evert Taubes minnesfond med motiveringen: ”För den breda och gedigna viskonst, som placerar honom bland de främsta vistolkarna ”.

Hemsida: http://www.axelfalk.se